Workshop Paté maken

Paté maken is een ambacht dat welhaast verloren lijkt te gaan. Terwijl paté helemaal past in de huidige slagerstrend van ‘kop-tot-staart’: alle delen van het dieren verwerken tot een smaakvol product.

En smaakvol, dat is paté! Tenminste, wanneer je het maakt volgens de klassiek Franse manier: grof en puur. Dan proef je paté zoals paté bedoeld is te smaken.

Madame Paté heeft het paté maken van haar vader geleerd, en hij heeft het weer van de beste Franse patémakers geleerd: slagers, koks, maar zeker ook van boerinnen.

Programma

Tijdens de workshop legt Madame Paté het hele proces van paté maken uit: welke vleessoorten gebruik je (en welke niet); welke kruiden gebruik je (en welke niet), hoe zorg je voor de juiste grofheid/fijnheid (=maling). Madame Paté deelt alle patéwetenswaardigheden en zal zijdelings ook het slagersvak aanstippen.

We maken zes soorten patés, deze worden aan het eind verdeeld onder de cursisten. Zo krijgt ieder ongeveer 1 kilo paté naar huis om thuis af te bakken/in te vriezen.

Afsluitende Patéproeverij

Na de patéarbeid genieten we van een bourgondische proeverij met diverse patés en rillettes.

 


 

..ik vond het een interessante en leerzame workshop. Wat voor mij belangrijk was, is waaruit de basis van iedere soort paté bestaat en dat heb ik goed meegekregen. Ik ben benieuwd naar de volgende workshops want dat is wel een verrijking van je persoonlijke kennis m.b.t. het koken, en het is gezellig om anderen te leren kennen.

Piet Kruithof