Oosterschelde Kreeft

Het seizoen

Het oosterscheldekreeft seizoen

Het Oosterscheldekreeftenseizoen loopt ieder jaar vanaf de officiele opening op de laatste donderdag van maart tot en met 15 juli. Na het seizoen is de Oosterscheldekreeft nog maar beperkt verkrijgbaar bij de restaurants, zolang de voorraad strekt. Een telefoontje vooraf bij de Kringleden van de Oosterscheldekreeft wordt geadviseerd.

2020
In 2020 loopt het Oosterscheldekreeftenseizoen van donderdag 26 maart tot en met woensdag 15 juli. Vanaf die datum mogen de kreeftenvissers de Oosterscheldekreeft niet meer aan wal brengen.

BBQ TIPS

BBQ Tips

Gebruik afhankelijk van het type BBQ de juiste brandstoffen. Je kunt kiezen voor het relatief fijne houtskool dat je vind bij de supermarkt. Gebruik liever de wat grovere soorten bij een keramische BBQ. Briketten kan natuurlijk ook, echter deze kunnen de binnenkant aantasten.
Laat de BBQ eerst goed op temperatuur komen: Kort Grillen doe je op 300°C, terwijl een kippetje op een bierblikje rond de 180°C het beste resultaat geeft.

Haal het vlees een uurtje van te voren uit koelkast en laat het acclimatiseren. Let er wel op dat je het vlees binnen houdt op warme dagen. Bewaar vlees nooit in direct zonlicht. Dit voorkomt dat het vlees voortijdig kan bederven.

Werk hygiënisch. Vooral met kip-producten is het oppassen. Gebruik waar mogelijk verschillende snijplanken. Er zijn snijplanken in diverse kleuren te koop. Volg hierbij de HACCP richtlijnen, bv geel is voor rauwe kip-producten, blauw voor vis, groen voor groenten en rood voor rauw vlees. Bereidde producten gaan dan op een bruine snijplank. Snijd bijvoorbeeld niet op hetzelfde plank eerst de kipfilet en daarna een tomaat. Voorkom kruisbesmetting.

Maak het vuur in de barbecue niet te groot en let op dat er geen vlammen ontstaan. Dit voorkomt dat de boel verbrandt. Vlammen kunnen ontstaan doordat het druipvet van vlees en olie op de hete kolen terecht komt.

Leg niet alles tegelijk op je BBQ. Vleesproducten hebben een andere bereidingstijd en temperatuur nodig ten opzichte van Vis en groente. Soms is het best lastig om dat allemaal goed in de gaten te houden maar neem de tijd. Dat gaat beter als er niet te veel op de barbecue ligt.

Ontsmet tussendoor het rooster eens met een halve citroen. Dit om te voorkomen dat het vlees naar vis smaakt, en omgekeerd.

Laat het vlees even rusten alvorens je het gaat snijden. Zo is het beter om je rundvlees en lamsvlees zeker tien minuten te laten liggen in aluminiumfolie. Hierdoor ontspant het vlees zich en stroomt er bij het snijden veel minder vocht uit. Het vlees blijft sappiger.

Heb geduld, keer vlees en vis niet te snel om, het kan namelijk aan het rooster blijven plakken. Na enkele minuten zal het vlees en de vis vanzelf loslaten. Je kan ook aluminium roosters gebruiken,, Ideaal.
Prik niet in het vlees, gebruik een vlees-tang. Hierdoor blijven de sappen in het vlees bewaard. Als je er met een vork in prikt, lopen de sappen eruit en wordt het vlees droog.

Asperges

Bereidingswijze

Witte asperges

Leg de geschilde asperges in ruim koud water, voeg er een snufje zout aan toe en breng het water aan de kook.
Laat de asperges 5 minuten zachtjes door koken.
Neem daarna de asperges van het vuur en laat ze 15 minuten met gesloten deksel doorgaren.
Haal ze met een schuimspaan of twee vorken voorzichtig uit het kookvocht en laat goed uitlekken op keukenpapier of een schone theedoek.

Tip gebruik de schillen, afgesneden ondereinden en het kookvocht als basis voor een heerlijke soep, bouillon of saus!

Groene asperges

Breng de asperges in een pannetje water met zout aan de kook en blancheer de asperges in 3 minuten beetgaar (5 minuten als je van zacht en gaar houdt). Haal ze daarna meteen voorzichtig uit het kookvocht en laat goed uitlekken.

Paarse asperges

Het bijzondere aan de paarse asperge is dat deze rauw gegeten kan worden. Vanwege het hoge suikergehalte is de paarse asperge uitermate geschikt voor verwerking in verse salades. Dus alleen even wassen en een stukje van de onderzijde afsnijden.